De Caritas houdt zich bezig met projecten in o.a. Nepal en Kenia.

 

KeniaMet de opbrengst van de Caritas collecte voor de Vastenactie zijn verleden jaar in Nepal weer veel goede dingen gedaan voor de armste bewoners uit de bergen bij Pokhara, Nepal’s tweede stad. Voor twaalf kasteloze vrouwen is een kleermakerstraining en workshop georganiseerd. Na voldoende naailessen kunnen ze zelf een atelier beginnen op een geschikte afslag aan de hoofdweg naar de stad, Talchok geheten. Daarmee kunnen ze nu in hun eigen levensonderhoud voorzien.

 

 

NepalOok zijn 50 biogasinstallaties aangelegd. Daarmee kunnen 50 lokale bergboerengezinnen profiteren en op gas koken, zonder hout te hoeven kappen in de bossen op de berghellingen in de Himalaya. De boerinnen kunnen met de mest van hun koeien of buffels voldoende gas opwekken om dagelijks hun portie rijst en linzen op te koken. Het scheelt hen erg veel werk en ze hebben door de afwezigheid van rook van het houtvuur geen rooklongen meer. De bergwouden worden gespaard en daarmee kunnen aardverschuivingen worden voorkomen.

 

 

Waterputten NepalVoor de dorpsbewoners van Simaldanda en Sundaridanda zijn verleden jaar watertanks aangelegd zodat ze nu veilig drinkwater dicht bij huis hebben. Het bespaart kinderen en vrouwen een hoop gesleep met water en ze kunnen zelfs in droge tijd hun groentetuin besproeien voor het noodzakelijke extra dieet van vitaminerijke groenten en fruit uit eigen tuin. Driehonderd gezinnen profiteren van deze watervoorziening.

 

 

 

KeniaDit jaar wordt nog gewerkt aan mee biogasprojecten in Nepal. Daarna is het de beurt aan Kenia. Daar is dit jaar via Cordaid een voedselhulpprogramma van de samenwerkende hulporganisaties in Oost Afrika begonnen door onze partnerorganisatie Pioneer Group-Bulechia. Zij gaan proberen de streek zelfvoorzienend te maken qua voedselverbouw, speciaal in tijden van langdurige droogte als het regenseizoen uitblijft.

 

 

 

Voor meer informatie over de Caritas kunt u contact opnemen met voorzitter Willem Kooiker, Fabriekspad 3, Buren.
Tel. (0519) 542434

 

Nieuwsbrief St. Ontwikkelingswerk Theo Kiewiet 2015

Beste lezer, sponsor. Wat deden wij in 2015 aan armoedebestrijding om de kansarmen in Azië en Afrika zelfredzaam te maken? www.ontwikkelingswerktheokiewiet.nl

Voor noodhulp en wederopbouw in het door de zware aardbeving getroffen Nepal hebben 77 sponsors € 30.000,50 bijgedragen. Hiervan is €2500,- besteed aan noodhulp. Voor een noodopvang voor aardbevingsvluchtelingen en een Vrouwen Empowerment Centrum wordt
€ 27.000,50 besteed. Dit centrum is bijna klaar.
• Er zijn 46 sponsors die schoolkleding voorzien voor meer dan 250 kinderen Nepal. Daarnaast krijgen 36 studenten in Kenia privésponsoring voor garantie op onderwijs. De schoolkinderen in Maidan (Nepal) krijgen naast kleding ook maaltijden.
• 2 Nepalese meren zijn schoongemaakt voor de visserij en recreatie.
• Een nieuw Agra-Solar project in Kenia zorgt voor irrigatie in de droge tijd op zonne-energie. De Cees Kant Stichting voorziet in de financiering.
• Er worden 100 boerengezinnen geholpen voor duurzame landouw en voedselgarantie.

Enkele van de belangrijkste totaalresultaten zijn:
• ±80.000 kinderen en (zwangere) moeders slapen malaria-vrij onder een klamboe,
• 6.650 kinderen gaan naar 36 veilige scholen,
• 5.750 mensen hebben veilig drinkwater aan huis of dicht bij huis,
• 3.814 gezinnen kunnen van een toilet gebruik maken,
• 500 boerengezinnen zijn geholpen voor duurzame landbouw en voedselgarantie.
• 357 gezinnen kunnen 25 jaar lang gratis koken op biogas,
• 265 gezinnen hebben een inkomen via de veeprojecten,
• 250 kinderen hebben hun opleiding kunnen afronden, of zijn daar nog mee bezig,
• 93 buurtschappen kunnen hun tuin irrigeren voor jaarrond voedselverbouw,
• 20 dakloze gezinnen hebben onderdak.
• 1 vrouwen Empowerment & Aardbevingsvluchtelingen Centrum

Op welke manier willen we graag blijven werken:
– kleinschalige ‘grassrootlevel’ projecten uitvoeren in Azië en Afrika,
– projectuitvoering alleen met directe contacten en betrouwbare partners,
– maximale zelfredzaamheid proberen te bereiken in projectdorpen in Azië en Afrika,
– kosteloze werving op basis van vooral mond op mond reclame en website,
– werken zonder personeelskosten, pro Deo, alleen met vrijwilligers,
– vergoedingen alleen binnen uitvoeringskosten (±7%) van de projecten ter plaatse,
– uitvoeringskosten in Nederland maximaal 1%.

Via deze unieke manier van werken, nodigen wij u uit ons te blijven steunen. Wij danken u hartelijk voor uw bijdragen namens de kinderen, vrouwen en kansarmen in Azië en Afrika. Wilt u meer weten, vraag gerust ons jaarverslag op: theokiewiet@gmail.com 0f bel 0519-542599.